Slimme camera tegen afleiding in het verkeer in gebruik genomen

2 juli 2021 door Tom Clemens

Afgelopen jaar schreven we er ook al eens over: een slimme camera die herkent als een bestuurder een telefoon vast heeft. Bij wijze van proef wordt er al 1,5 jaar mee gewerkt. Hiermee werd getest of het apparaat aan alle technische- en veiligheidsaspecten voldeed. Nu is het zover: alle tien de politie-eenheden en de landelijke eenheid gaan minimaal één zogenaamde MONOcam ontvangen.

 

Hoe werkt de camera?

De camera, die doorgaans binnen en buiten de bebouwde kom op viaducten geplaatst wordt, zet elke passerende auto op de foto. De camera zal vervolgens met behulp van een speciaal algoritme bepalen of de bestuurder waarschijnlijk zijn of haar telefoon vastheeft. Twee verbalisanten controleren vervolgens of de ‘hit’ van het apparaat correct is. Als dit het geval is, zal de foto worden doorgestuurd naar het CJIB, anders wordt de foto gewist.

 

Heeft u een boete ontvangen voor het vasthouden van uw mobiele telefoon, tablet of navigatiesysteem? Of heeft u een hele andere verkeersboete ontvangen? Wij gaan gratis voor u in bezwaar of beroep. Kijk snel op www.clebu.nl/uw-boete-indienen/ voor meer informatie!

 

 

 

Disclaimer: Dit artikel is alleen bestemd voor algemene informatiedoeleinden. Hoewel dit artikel met grote zorg is opgesteld door (een van) onze juristen kunnen wij, mede doordat de wet gecompliceerd en veranderlijk is, niet garanderen dat de informatie actueel en accuraat is. Ook kan het zijn dat deze informatie niet toepasbaar is op uw situatie. Indien u vragen heeft kunt u het best contact met ons opnemen.

... ...