1 mei 2019 door Tom Clemens

Met de smartphone op de fiets, hoe zit het nu?

Recentelijk kregen wij de vraag hoe het nu precies zit met  appen tijdens het fietsen: kun je hier een boete voor krijgen?

 

De situatie nu (vóór 1 juli 2019)

Op dit moment is het niet specifiek verboden om met je smartphone bezig te zijn op de fiets. Wel kun je, als een verbalisant vindt dat jij onveilig weggedrag vertoond (door bijvoorbeeld slingeren, of niet opletten), een proces-verbaal krijgen op basis van artikel 5 van de wegenverkeerswet.

 

Hoewel het dus niet specifiek verboden is, is het toch aan te raden niet te appen op de fiets. Dit in verband met de veiligheid van jezelf en anderen en natuurlijk een eventuele boete!

 

De situatie vanaf 1 juli 2019

Op dit moment wordt er een wetsvoorstel behandeld die het vasthouden van een mobiele telefoon en muziekspelers gaat verbieden. Het gaat hier om een wetsvoorstel, het is dus allemaal nog niet definitief, maar het lijkt erop dat het toch echt gaat gebeuren.

 

Bij het wetsvoorstel gaat hem om het vasthouden van het apparaat. Dit betekent dus dat je ook strafbaar bent als je de telefoon in je hand hebt voor navigatie, of bijvoorbeeld het selecteren van een ander nummer op je playlist!

 

Wel mag je nog handsfree navigeren en muziek luisteren, zolang je het apparaat maar niet in je handen hebt dus. Het boetebedrag is niet zo hoog als bij het vergelijkbare verbod voor bestuurders van een motorvoertuig, maar het is nog steeds een behoorlijk bedrag: €95,-!

 

 

Heb jij nu zelf een boete ontvangen voor het gebruik van je smartphone tijdens het rijden, of misschien wel een heel andere boete? Via het formulier op onze website kunt u uw boete naar ons opsturen en dan vechten wij deze gratis voor u aan!

 

 

Disclaimer: Dit artikel is alleen bestemd voor algemene informatiedoeleinden. Hoewel dit artikel met grote zorg is opgesteld door (een van) onze juristen kunnen wij, mede doordat de wet gecompliceerd en veranderlijk is, niet garanderen dat de informatie actueel en accuraat is. Ook kan het zijn dat deze informatie niet toepasbaar is op uw situatie. Indien u vragen heeft kunt u het best contact met ons, of andere juridische hulp opnemen.